måndag, december 28, 2009
trattitioner
han grår upp redan före allt okcså allan okcså förbereder alltihop: drikcer kraffte ätrer bullrar
sedan grår han ut i hallen okcså sättrer på sej den: tratten
den prasslar alltid lika illa: kall och hård och med pipen upp mot himmelen som en skorsten
men den sittrer där den skall på skallen: okcså grår han ut i garaget okcså letrar fram den skramla cykceln
okcså beger han sej iväg: han cykclar några varv okcså pringlar på klokcan
tills folk vraknar okcså kikrar ut brakom gardelinerna: är han här nu det undrar jag nu
yo
som vi har väntrat det säjer jag nu
yo
tisdag, december 22, 2009
julgrannen
dom bär in honom i bradagsrummet okcså ställrer honom i hörnet: där kan han vrå om sej själv
sedan klär dom honom: julstrumpa okcså en luvra okcså en julkärve
okcså farran slår sej för pappan: nej nu blev det fel
en kulkärve ska det väl vara det säjer jag nu
yo
okcså drar han fram en julspruta okcså skjutrer julgrannen i snålbitar: grod jul grod jul
torsdag, december 17, 2009
kulturarv
Bra att ordentliga överenskommelser kommer till stånd mellan seriösa parter; det är det enda sättet att motverka ett sönderdigitaliserat och nedskräpat och urvattnat kulturarv. Värna upphovsmännen och deras rättigheter - till både sitt verk och sin inkomst - och se samtidigt till att tillgängliggöra litteraturen, det är den sansade och vitala vägen att gå.
dåligt: "Sverige borde införa ett standardförfarande genom vilket upphovsmän kan välja att frivilligt korta ned eller avskaffa sin upphovsrätt."
Dels är alltihop ett missförstånd. Upphovsrätten innebär just att man som upphovsman har rätt att med sitt verk göra vad man själv vill: distribuera gratis, sälja, bränna, deleta. Dels är det så typiskt att det - alltid - är upphovsmännen som ska antingen stryka på foten, pungslås eller ge upp sina rättigheter. Det är hela tiden enklast att slå mot dem som är mest skyddslösa och den minsta gruppen: de som skapar är alltid underst i denna upp och nedvända pyramid.
Så länge inga andra metoder fungerar, är det av yttersta vikt att upphovsrätten både respekteras, stärks och värnas. Både på nätet och ute i snålblåsten och snöstormen på alla kulturella arenor.
fredag, december 11, 2009
idolfinalen
men man måste ha en final: mysko ställer upp med en ordlös mysko sång med tibetanskt djursprung
morran och farran tvingas vara publik: dom fattrar obsalut ingenting
men det är vakcert så: vad vakcert det är så
till slut är det brollans tur: han kommer in klädd till idol: paljetter överallt och nån slags stjärnhimmelsmantel och platåskor som nuddar samma himmel
jag tänkte köra abba med wow wow wow waterloop
okcså morran glittrar: men: det är ju min musik
okcså farran: bjorn borg okcså benny äger ut hela tjugohundratalet fullständigt
brollan får deras röst: okcså mysko får deras tröst
mjukstart
Nästa morgon är alla paket borta: man hör hur det prasslar i Brollans rum och när dom kikar in sitter han där, i röd jacka och grå liten luva.
Snyggt.
Ja det är precis vad jag bara önskade mej: mjuka tomtekläder av tomten. Det säjer jag nu. Yo.
onsdag, december 09, 2009
zombies
- Ja herregudrun, här inne finns det ju hur mycket arbetskraft som helst.
På Rosenblad tycker man att allt det här är toppen. Nu behöver inte en levande själ jobba längre; varenda borgare och bonde kan leva på amorteringar och räntor och kärnkraft. Medan alla de där döingarna sliter livet ur sej; vad spelar det för roll, det har ju ändå inget?
Frilansministern gör ett tillägg till debatten: - På Coop Konsum hemma hos oss jobbar redan en massa gamla lik, så det gör ingen skillnad.
Och struttsministern likadant: - Det här jobbet man har tar ju livet av en snart. Så vi får väl knalla ner till förmedlingen vi också. Jag har alltid grillat korv, det kunde man väl sälja?
Specialministern inflikar: - Jag jobbar hjärna som kirurg. Det vore livat att se hur vanliga människor ser ut där inuti.
Mer på samma ämne: SvD DN
fredag, december 04, 2009
böcker jag aldrig skrev
En dystopisk roman som utspelar sig i diskbacken på en fashionabel krog. Ju stiligare yta, desto skitigare baksida. Huvudperson är en gammal fajanspjäs utan kamrater kvar i livet. Antagonist är den bleksiktige diskplockaren Sven Goran.
Lustmord på en parkbänk.
Lite småkvittrande novellistik med pseudoerotisk underton; allt utspelar sig i överklassmiljö och ingen - vare sig läsare eller gestalter i texten - bekymrar sig om något annat mer än sig själva och sitt sakta utförsåkande liv i färongerna. Finalen skulle vara en text där sönderavlade brukshundar och deras husbönder tillsammans gick ned sig i en bortglömd och övervuxen kräftodling. Favoritcitat: "Hur meningslöst som helst."
Villor nästan utan möbler.
Ett kammarspel. Filip och Julius bor i varsin flygel till familjegodset Brakbyholm (eller något liknande namn). Filip och Julius är bröder. De skulle bägge kunna dö för en idé, vilken som helst. Till det forna familjegodset flyttar familjen Bomb. De är typiska uppkomlingar, har tjänat sitt levebröd på smutsiga aktier och att sälja fyrhjuliga motorcyklar. Hela berättelsen utspelar sig på en toalett. Berättare är själva stolen.
Gratispack.
En släktsaga, gestaltad utifrån ett spöke. Spökets språk är obegripligt; ingen vet ju hur de döda talar. Hela romanen (för det skulle det vara) berättas följaktligen såhär: ksaja ldklödkök löllö jkjooolc jsgertl öljoen brzk. 750 sidor. I framtiden blir den först uppmärksammad, sedan utskrattad.
Myrkrig i underjorden.
Titeln avslöjar allting. Miljoner myror krigar under oss där vi går. De är inne på sitt tiotusende världskrig och är alla övertygade om att jordens undergång är nära. Myrundergången alltså; de har ju ett helt annat berättarperspektiv.
Bakom dig är du inte alls.
Monologistisk inre tankeström som inte leder någon vart. Man får aldrig riktigt veta vem som är vem eller när någonting utspelas. Om det ens gör det? Språkdestruktiv stil med en hel del lattjo grammatikanarkistiska infall. Men roligast har jag själv när jag skriver den. Man kan tänka sig att skriva den för hand på ätbart papper, ett slags ekologisk nu-roman. Men det är säkert redan gjort, det är det mesta.
Tellus.
Diktsamling med överdrivet stramt redigerade strofer. Varje dikt ser likadan ut. Alla handlar om samma sak. Ja, de är - faktiskt - exakt likadana allihop. 132 precis likadana poem. En sexrading om jordens utveckling, från big bang till nu. Meningen är att gestalta meningen i det meningslösa; att tiden bara går och går och kommer aldrig till dörren. Det är ingen drift med senstrukturalism och utgår ej heller från insikten att allt nytt är: gammalt. Det är bara text, det är poängen.
Våga välja.
Moralitet där huvudpersonerna hela tiden ställs inför en massa dilemman. Handlingen står därmed och stampar. Vilka strumpor ska jag ha idag? Vilka brallor? Tröja? Vad ska jag ha till frukost? Vilken del av tidningen ska jag läsa först? Vilken kanal ska jag slå på? Vilken film ska jag hyra? Till slut måste man - i ren panik - kasta boken ifrån sig.
Inuti en mössa.
Ja, den skulle handla om allting som händer där. Och det är ju inte mycket.
Bank, Bankett och Blankett.
Tre syskon återförenas efter ett helt liv utan varandra. När de väl möts igen inser de hur lyckliga de har varit utan varandra. Därför skiljs de ånyo. Särskilt slutkapitlet tänkte jag jobba extra noggrant med och gestalta skeendet väldigt utmejslat och plågsamt långsamt. Allt ska skrivas liksom somnambult. Allt ska med. Boken blir oändlig. Och oändligt tråkig.
torsdag, december 03, 2009
ordskällaren
det räkcer inte: man måste göran något
skrapa något nytt: krevera något
okcså farran reser sej i ett nu okcså morran okcså brollan: jag vet vad vi kan göran det säjer vi nu
yo
vi kan städra skrällaren
okcså knallrar dom ner för den svarta ordtäkca trappan ner i grabberober okcså matskrällare okcså sprindelväv okcså murket mörker mörket murker överallt
farran tändrer sin frikclampa: isses vad med skräpigt skräp det säjer jag nu
överallt liggrer embryos gamla hastverk: versrader som har rostat okcså brundits samman med trådiga ordflätor
gamla hexameterskrattaloger över sånt som ingen inte kommer ihåg att dom inte minns längre: argamemnon okcså ordyssevs äventyr
farran tar fram en skryffel okcså en sopsäkc: alltihop ska väkc: det nya ska in: vi ska göran om den här ordskrällaren till en vinskrällare
okcså morran: nej nej till ett grym
okcså brollan: nej nej här kan vi ha ett terrorarium med massor av krälsjuka djur det säjer jag nu
yo
sandslott
Bygga sandslott
Kupolen växer och växer under dina händer. Våta skuggor lyser. En minaret reser sig, blå av sand, med måsar cirklande inuti sitt torn, och ljusa öppningar i alla väderstreck. I bränningen, som är så mjuk nu i augusti, och varm, rullar dina plasthinkar. Din jympadojor är genom blöta och du svettas, öser på med mera sand. Sand! Vatten! Sand! Murar, krön, skottgluggar, friser, valv, en viadukt, en vallgrav som oupphörligen raseras. Du fortsätter. Ett grönt klot av trä driver upp en halfpipe mot havet där det sköljs in slamrester av olja, snäckor, tångräkor; ett ljumt, uringult vatten. Du tar en lång paus i det mödosamma arbetet. Ett slags sång, avig, ordlös, klingar ut över havet, en tung, våt sång ur sanden, eller ur ditt nackhår, där du står flåsande och ser byggnadsverket vitna under dig. Du lägger dig ned, fibrer av torkad släke, krossat musselskal, skaver mot ditt bröst, och du ser solens sista strålar pricka minaretens topp i ditt bönehus, ditt slott.
Ur Sandslott, 1997
*
Köpa boken?
Sätt in 100:- via Paypal till magnus.carlbring@hotmail.com, samt skicka ett mail med namn och adress till samma e-post. Porto ingår; jag skickar boken bums!
Finns dessutom hos Bokus.
tisdag, december 01, 2009
författarnas återkomst
Vi vill bevara den svenska litteraturskatten och göra den tillgänglig för alla. Vi lagerhåller alla våra böcker digitalt och trycker boken på din beställning. En bok publicerad hos Dejavu kommer alltså aldrig någonsin att ta slut på lagret. Vi ger dig dina läsupplevelser när du vill ha dem."
Dejavu
måndag, november 30, 2009
människoskärvor
och där bror vi: astronauterna människoskärvorna
gnistrar
schwäms
yo
love all: heja en värld där vi bygger vad vi vill hur högt vi vill: pariserhjul och kyrktorn och minareter och skyskrapor
och låter allt stå och peka som hopplösa utropstecken mot en himmel som är tom men ändlös och ändlöst vacker
torn
och bön
är bara torn och bön
[har alltid ansett minareten med den ensamme böneutroparen med sitt hesa sjungande utrop som något särdeles vackert; spetsen mot den tomma himlen och den ensamma människan som gör vad hon kan för att nå något någonstans någon gång]
söndag, november 29, 2009
nya gamla idéer
torsdag, november 26, 2009
onsdag, november 25, 2009
tintomaraprojektet 13
Men, det behöver alls inte ske. Man kan hitta det lätta steget och hålla den exakta, jämna farten och på det sättet ta sig hela vägen fram.
Det är dock aldrig intressant för mig, att springa jämnt, att lunka. Jag startar alltid för snabbt, vill nå mitt yttersta tidigt. Samtidigt kommer jag i mål och kan till och med sträcka ut och lyfta knäna i spurten. Det ska gå fort och det ska bulta i tinningar och muskler.
Kort resumé: Embryo har nu - efter eskapader i ett dåtida Stockholm och bland isbjörnsjägare i norr - varit med om att spränga Nordpolen i luften, lämnat sina tillfälliga resekamrater bakom sig och vandrat över Atlanten, het som brännplåt och svart som olja. Nu har han - på ett ödsligt köpcentrum utkastat som en ö i Intet - kommit i slang med Tomtefaen själv, önskat sig en påse goda knappar och att allting får förbli och samtidigt förändras.
29 kapitel skrivna.
read this
The Copenhagen Diagnosis
onsdag, november 18, 2009
influensavirus
hårddiskarna släpar sej döende till jobbet: ett sista minne en sista tjänst
usbpinnarna raglar ut i novembermörkret: dom spyr ur sej data: töms fullständigt
portföljdatorer skickar sina signaler ut i tomma intet innan dom försvinner in i feberdimman: alla är nedbäddade under snabelatäcken
och sakta men säkert raderas all cybernetisk verklighet ut från nethinnan
i himlen kan man se dom sedan tändas som skärvor: alla ettor alla nollor
tintomaraprojektet 12
Följ fortsättningen i morgon. Nu har vi 22 kapitel gjorda.
fredag, november 13, 2009
tintomaraprojektet 11
Men jag har inget tolkningsföreträde, egentligen. Texten är ett tvåspann, jag bara far och flänger i en soptunna där bakom.
Nittonde stolen kommenterar.
Nu 17 kapitel.
torsdag, november 12, 2009
det här
åh: ingenting jag bara hänger här utanför dvdbutiken och hänger mej åt det här
åt vad
det här
men vad är det: det där det här
det här: att jag hänger här och hänger mej åt det här här
frihet
Det uniforma är livsfarligt; det likriktade, det som när ett inneboende krav på att vara en del av en större väv, en stickling, ett utskott, inympad och fastgjord vid marken. Låst. Avbockad. På kö. Bräkande. Människan som flockdjur. De där som väller in på planen, bindgalna.
Hur står man emot?
Ska man logga ut, stänga av. Tjacka en blyertspenna och en packe kollegieblock. Skriva.
Det är först i språket som den egentliga friheten kan uppnås, och den mest skrämmande. Den gäckande.
På nätet följer åsikterna varandra som nickande dockor, varje nyhet och varje rykte - allt detta skvaller och all denna häxjakt - ska vaskas i otaliga tråg, bara för att bli mer och mer fadda och ointressanta och begagnade.
Det är lätt att bli trött på det. Blicken blir grumlad och till slut ser man bara just allt det tjatiga, just det där ämnet för dagen som alla bara måste ha en åsikt om: förakta eller hylla.
Heja tystnaden. Heja det aparta och det som går åt fel håll och det som vrider sig ur likriktningens och enfaldens grepp.
onsdag, november 11, 2009
tintomaraprojektet 10
Triaden utskickat på sitt uppdrag och sitt äventyr och världen reser sig framför dem som en filmduk. Ta dem igenom den. Ut på andra sidan. Nu 15 kapitel.
lördag, november 07, 2009
tintomaraprojektet 9
Detta har hänt:
Embryo - den ohängde ynglingen, Frank och Mariella Fosters son - har vid ett studiebesök på Operan i Stockholm förvillat sig genom ridåer, klosetter, garderober och kulisser och hamnat på den andra sidan av verkligheten. Vi är i det dåtida Stockholm, sent 1700-tal, revolutionen ångar i luften och Embryo hamnar på flykt med ett livsviktigt manuskript instucket i sin rock. Till slut hamnar han på en lönnkrog på det skumma Kungsholmen och invigs nu i sitt öde av Madame Mandelbröd och hennes lille kompanjon, dockpojken Ormsaltare Långe.
Och just ja, Embryo har - i klivet mellan verkligheter - blivit en flicka.
Jobbmusik.
torsdag, november 05, 2009
pennan
Ludwig Wittgenstein
Det är alltid dit man ska. Tangentbordet som en extra mun som sprutar ur sig bokstäver.
tintomaraprojektet 8
"Mandelbröd hade lagt en hand över manuskriptbunten, bläddrade med en tumme, man kunde höra rappet från papper mot papper. Ormsaltare hade böjt sig ned över sina skrivdon och fjäderpennan böljade nu i snirkliga rörelser. Embryo kunde se en liten figur uppenbara sig i papperet. En bok. Små ben. Vinklade små armar. Käck uppsyn. Kolsvart och intensiv - men nyfiken - blick. Den lille dockpojken var duktig på att rita."
Ur kapitel nio: Dockpojken.
nö
det lilla husljuset mysko kastar sej rakt ut i alltihopa
och borrar sin svarta nos igenom allt: svansen
som en flagga: huvudet kommer upp
det nöar det nöar: the now is falling
onsdag, november 04, 2009
tintomaraprojektet 7
Är den expanderande romanen en groda alltså som kväker? En japansk haikugroda kanske, ett koncentrat som kommer att - plaskande - hoppa iväg ut i natten till slut.
Pikaresk är det också, i viss mån; den intertextuella road movien, att vandra från situation till situation utan avsikt och utan inre konfliktutveckling - den grunda gestaltens dilemma - men med ett givet uppdrag. Rädda jordklotsen. Rädda orden. Bekämpa ondskan. Dumheten. Eller bara se människan i människan.
Lika utskickad som pikareskhjälten (men jag vill vrida texten ur det berättargreppet, få den att slingra sig djupare ner i ordgropen) är jag. Vad händer i morgon? Ingen av oss vet. Inte läsaren heller. Men vi är liksom inga offer, vi är hjältar.
tisdag, november 03, 2009
november
morran sitter i tofflan med sin virkning och stroppar stumpar: hennes ansikte är som en tom vägg: tomt
brollan sitter i embryos rum okcså glor på den nedsläckta datorn som bara glor tillbaks på honom: kommer han någonsin tillbaks
eftersom: han har grymt till den andra sidan det säjer jag nu
tintomaraprojektet 6
Det blir ibland som ett äldre sätt att berätta. "Nu ska ni få höra om Embryo ... " Men samtida kilar sprängs in, det måste hela tiden ruskas om; försöker avhålla mig från blandform - än så länge. Men jag vet att det kommer att bli stråk som vränger iväg. Nätet kräver dock vissa format, för läsbarheten. Mindre stycken. Prosasjoken kan aldrig bli till longörer. Här piskar jag bara på en story. Nästa vrå. Nästa krök.
Men. Under ordströmmen den större idén, resonemanget, manuskriptet - orden - som bultar under den flyendes rock.
Nu är vi uppe i sju kapitel. 93 kvar.
lördag, oktober 31, 2009
tintomaraprojektet 5
Det är omöjligt att göra på vanligt sätt nu, gå tillbaka, ändra, byta namn, platser, stryka skeenden eller fixa till anakronismer och kasta om. Tillåter mig att korra felstavningar och justera stycken, men det ska var minimalt. Edera och skriva och skicka ut det på nätet i en faslig, men metodisk, fart. Avsnitt för avsnitt för avsnitt. Från 0 till 100 på 100 dagar.
Idag nummer 4.
Jobbmusik. Hittade Bottle Rockets på Spotify. En av Uncle Tupelos (de som blev Wilco och Son Volt) roadisar. Vassast: gitarren på Radar gun.
Apropå gitarrsolon och Wilco: Impossible Germany.
fredag, oktober 30, 2009
tintomaraprojektet 4
Jobbmusik. Det är något med det här: Prefab Sprout - trots allt det veckotidningsglättade och liksom smått storstadsjazzigt töntiga - som inte kan släppa. Jag har låten i huvudet hela tiden. Jag antar att det är uppriktigheten i både budskap och stomp. Såhär enkelt kan det också vara. Att vara hängiven sitt ärende. Den milda musiken är också möjlig att arbeta - åtminstone redigera och nätagera - till. Den största musiken att jobba till är dock tystnaden. Och trafiken där ute som en aldrig avslutad sömn.
Tredje kapitlet iväg.
Snart betalar jag in till Spotifys Premiumkonto. Kan omöjligt höra reklamen för det där byggvaruhuset en gång till. Då kommer jag också att hamna i de dödas sällskap. It is killing me.
torsdag, oktober 29, 2009
tintomaraprojektet 3
Tillblivelsen är en del av projektet. Analysen utförs parallellt med skrivandet. Men det är vad som sker på den andra sidan som är det väsentliga. Här bara strössel över bildskärmen. Bloggrus. Igår, efter uppstarten, mycket trött. Bokstäverna började krypa ut ur huvudet som iglar; man kan se på sig så: som ett försöksdjur som har stängt in sig själv i en box fylld av ord, fraser, bisatser, radbrott. Men det är också en sådan vecka, folk går på knäna.
Då jag har sprungit en del maratonlopp vid det här laget, är den här arbetsinsatsen jämförbar med uppladdningen inför ett sådant. All koncentration vid löppassen, ingenting får störa eller stå i vägen. Ambitionen påminner på andra sätt också, då man vid en maratonsatsning alltid räknar med att loppet ska genomföras, att man ska vara i form och färdig just den dagen loppet går av stapeln och klara av att bryta mållinjen som planerat. Men maratonloppet har den givna tjusningen att man aldrig egentligen vet. Det kan gå åt fanders. Man kan bli sjuk. Den sista milen är ohygglig. Vädret kan förstöra alla förberedelser. Även om man har tränat och fyllt på vätske- och energidepåerna maximalt, så kan kroppen ge vika. Det gäller att vara mentalt fulladdad.
Den gamle Europamästaren Baldini sa, och detta vet varje löpare - från motionär till yppersta elit -, att hälften sitter i benen, hälften i huvudet. Man måste vara både fysiskt i trim och ha förmågan att koncentrera sig. Den japanske författaren och maratonlöparen Haruki Murakami skriver i sin lilla pärla What I Talk About When I Talk About Running att de tre viktigaste komponenterna till att bli romanförfattare är: talent, focus och endurance. Han menar att hur mycket talang man än har, måste man kunna fokusera och vara uthållig. Samma gäller vid löpning. Att vara både i momentet och hålla distansen ut.
onsdag, oktober 28, 2009
tintomaraprojektet 2
Nätet är redan en plats där mänsklighetens största fiende - the greed - frodas. Embryo vill inte vara en del av det. Samtidigt, det gäller oss alla, man måste leva.
Jag tänkte - först - testa donationsmetoden. Men. Jag har värjt mig även för detta. Gåvor och välgörenhet i all ära, men jobb ska betalas med lön. Tjänst - att skriva - ersätts med inkomst och betalningar. Att be om donationer är att tigga. Och donationer ger man till frivilligorganisationer och fredsrörelser. Inte embryon.
Men då har jag lärt mig att man via epostadressen - magnus.carlbring@hotmail.com - kan betala in till Paypal, som en transaktion. Det är en väg att gå. En tjuga. En femtilapp. För att följa Embryos metamorfoser.
Hur gör man annars? Tips emottages tacksamt; jag vet att bloggosfären är full av kreativa innovatörer. Hur kan man exempelvis skriva en följetong som betalda prenumerationer (det är ett möjligt och spännande nästasteg)?
Men för nu - även om det inte är optimalt - väljer jag att skriva öppet, dag för dag, och hoppas att de som verkligen vill följa nätromanen betalar in en skärv. Säg att man pröjsar 100:- en gång. Som att köpa en hyfsat billig bok. Skillnaden är nu att den inte är klar och att man på det viset ställer ett krav på mig att prestera. Embryo har fans därute, det vet vi ju.
Det här är en ohygglig utmaning. Nervkittlande. Kreativ. Lite vansinnig. Det gillar jag; skrivandet blir aktivt och dumdristigt på ett intressant sätt. Jag antar att Carl Jonas Love Almqvist ande gick ner i mig natten mellan sommar- och vintertid och gav mig det här galna uppdraget.
3 A4 om dagen, i format och i snitt. Ledigt under vissa feriedagar och med en influensaklausul. Men, sammanlagt 100 dagar. Gånger 3 sidor.
Här, igen, bloggadressen för projektet: tintomara2punktnoll.blogspot.com.
tisdag, oktober 27, 2009
tintomaraprojektet 1
Jag ska skriva en roman på 100 dagar. 3 sidor om dagen. Jag kallar den Tintomara 2.0.
Jag vet inte hur det kommer att gå. Jag vet inte vad som ska hända. Varje dag kommer att bli ett nytt skriväventyr. Det här är värre än bungyjump (och det skulle jag aldrig göra).
I morgon onsdag startar den expanderande romanen på bloggadressen tintomara2punktnoll.blogspot.com. Följ med igenom det svarta hålet och ut på andra sidan. Ingen vet vad som kommer att ske. Jo. Någon kommer förstås att dö. Maskeraden döljer alla ansikten. Berättelsen kommer att stjälas. Manuskriptet brinner innanför hans rock, den flyende tjyven. Eller inte. Inga förbehåll; blyfoten på och full gas genom tidsvarpen. I cyberrymden kan alla höra dig skriva.
måndag, oktober 26, 2009
litteraturen äger
Världens scannrar går varma, glasskivorna och digitalkamerorna fylls av ord ord ord. Och samtidigt pågår någon slags batalj om vem som äger rätt till dessa ord.
För mig som författare är svaret ganska givet. Jag. Och - när de har gjort dikterna romanerna prosastyckena bloggposterna fragmenten till sina egna upplevelser - de som läser mig. Resten är bizniz, mellanled, diskussion, produktion och distribution.
Att man, som Sigge Eklund gör i DN, ber om att få sänkt royalty på grund av digitaliseringen, är yrkesmässigt harakiri. Typ: Vem går in till sin arbetsgivare och ber om sänkt lön? Varför ska vi som lägger grunden till allt detta som produceras, trycks, distribueras, tankas hem, googlas upp, kopieras, stryka på foten? Det här handlar om litteraturen i stort. När en författare går ut offentligt och säger sig vara beredd - för branschens skull - att diminuera sina inkomstmöjligheter, bereder han knappast en väg för nya starka författarskap. Han skadskjuter istället en hel yrkesgrupp. Utan författare inga texter. Utan texter ingen bransch.
I SvD skriver samma dag Kjell Bohlund om Googleavtalet. Och menar att det bryter mot grundlagen. Jag är inte så säker; till en början betedde de sig uruselt och scannade utan vett och sans. Men i USA har man nu - efter stämningar - resonerat sig fram till lösningar. Och förhandlingarna fortgår. Det är så det måste göras - breda och gedigna samförståndslösningar, noggrant skrivna avtal efter reko förhandlingar där alla parter är ungefär lika nöjda/missnöjda. Google Books skriver, trots allt, på sina sidor: "Vi respekterar upphovsrättslagarna och det enorma kreativa arbete som författarna lägger ned på sina verk."
Såväl Bohlund som Eklund missar dessutom att Google Books inte får ensamrätt på de böcker de scannar; även efter Googles aktion kan man ge ut verken digitalt via andra kanaler. Pelle Snickars från KB hejar på Google i sin understreckare i SvD. Men borde inte biblioteket varit långt före Google? Borde inte staten - vilken myndighet det nu är som skulle göra det här jobbet - se till att kulturarvet, i stort, digitaliseras på fullt allvar?
Om upphovsmännen erbjöds en - försvarlig och solidariskt framförhandlad - summa av statliga medel, för att deras verk scannades in av biblioteken själva; det skulle både ge ett ordentligt kulturstöd och nya arbetstillfällen och öka möjligheten att söka på text och material på nätet och på bibblorna. Både forskare och nöjesläsare skulle hitta nya trådar att nysta i, nya alster och gamla texter, utgångna böcker skulle få nytt liv. En bok för alla i den digitala tidsåldern.
Men. Aldrig att vi som sitter längst ned i ordgruvan och hackar i den svarta bokstavsgrafiten ska ge upp våra rättigheter. Det är ur det skrivande djupet som allt detta skum på ytan - vem som ska distribuera vad och på vilket sätt och till vilket pris - härstammar. Därför är det - för den enskilde upphovsmannens möjligheter att klara sig i digitaliseringens tidevarv - av största vikt också att upphovsrätten skyddas och stärks.
Risktagandet man gör som skrivande person är enormt. Det är en satsning för livet. Och det är inget man kan skryta med eller framhålla, det är självvalt. Men man ska inte behöva stå och bocka och be om att få en mindre del av kakan, på grund av alla tekniska framsteg. Litteraturen är längre än så. Författarna ska givetvis använda sig av tekniken för att komma närmare dem för vilka vi skriver. Läsarna.
fredag, oktober 23, 2009
grottbokens folk
torsdag, oktober 22, 2009
teleapati
läser
vad läser du det undrar jag nu
bröderna kramarmassov
men du har ju ingen brok
nej men jag har ett chips: vill du smakra
ett chips
yep: i hjärnbarken mitt i roten: här inne
där inne: under helikoptermössan
yep: orden sprutar jag in här: jag bara kropplar usbpinnen till kroppen: här nere
där?
yep
men är det inte lite obekvämt att ha usbpinnen: där?
jo man får sitta försiktigt det säjer jag nu: men vad gör man inte för en grod bok det säjer jag nu
yo
text
Skriver.
Jamen det ser jag: Vad skriver du?
Text.
Åhå. Går det bra?
Så kan man inte fråga.
Kan man inte.
Nej. Eller jo. Men man kan inte svara. Man kan inte använda slika begrepp. Bra. Dåligt. Det går ibland långsamt ibland fort. Ibland går det uppför. Ibland nedför. Ibland går det igenom ett svårt hål. Ibland går det rakt upp i rymden, i tomma intet. Ibland går det hit och dit. Ibland går det i cirklar. Ibland går det ...
Ja ja. Jag ska inte störa då.
Så kan man inte säga.
Kan man inte.
Jo det kan man. Jag bara skojade.
Jaha.
Jag bara skrev en grej.
Vaddå?
Det här.
onsdag, oktober 21, 2009
internet
- Jag har hur många hattar som helst! Jag är galet rik.
Embryo och Farran står vid staketet och försöker sparka igång en gammal ihjälskrämd Zündapp.
- Vad är det som händer det undrar jag nu.
Och Sverkcers farra bromsar in och kastar cykeln ifrån sig. Och en till. Ännu en. Han har hela rocken full av cyklar.
- Jag har hur många cyklar som helst!
- Vad är det som har hänt?
- Internet!
- Jaha. Och.
- Jag fick epost från en gammal kollega jag inte har kommit ihåg någonsin. Och det visade sej att en massa för mej lagom okända personer är skyldiga mej en miljard dollar.
- Oj.
- Och sen fick jag femhundra dollar av en pokerspelare och vann gång på gång. Det bara sprutade sedlar ur usbporten.
- Oj.
- Internet! Det är gratis och vansinnigt!
Och Sverkcers farra plockar fram en bärbar dator ur rocken och kastar iväg. Och en till. Och ännu en. Till slut skruvar han av sej huvudet och kastar iväg.
- Jag har hur många som helst!
ekumenik
"Alltså Huset som Gud drömde är den obsalut läbbrigaste som finns."
"Alltså prästident Nixon är den obsalut läbbrigaste som finns."
"Alltså Djungelboken 2 ... den har vi ju inte ens sett mer än tio gånger."
Till slut slår Sverkcer ut med armarna.
"Vi hyr allihop."
Och Abuabu: "Vi hyr ingen alls."
Embryo ställer tillbaks sitt förslag och drar ut ett nytt, ett trumfkort.
"Långbens Olympiska spel."
"Isses."
"Det säger jag nu. Yo."
Och de andra lägger armarna om hans axlar och gnuggar honom i helikoptermössan.
"Eftersom hemmagrymmet. Eftersom boxningsfinalen."
Och med chipspåsar och läskeblask tågar de ut ur det skimrande dvdtemplet. Ovanför dem brinner oktoberhimlens skärvor och månen lutar sig över världen med ett milt, enande leende. Vi hör allihop ihop.
tisdag, oktober 20, 2009
ordbro
lyssna
tolerans
medförståelse
inlevelse
kunskap
samtal
insikt
bro
Vad gör du Embryo det undrar jag nu yo.
Brygger en bro.
En bro? Vardå?
Här.
En ordbro.
Yep. Herregudrun här står folk på varsin sida av allting alltid och bara kastar allt elände på varandra sen urminnes tider och in i framtiden. Nån gång måste vi hitta en ny gång att gå på.
retro
"Det är en närmast oupphörligt underhållande historia — vilket inte säger lite med tanke på att boken är på över 470 sidor.
Både det svenska medie- och kulturlivet utsätts för groteska parodier. Satiren är sällan subtil men alltid skarp och vansinnigt rolig. Magnus Carlbrings kritik av kommersialismen och populismen i kulturlivet är drastisk och slår ofta till från oväntat håll."
Catrin Ormestad, UNT, 040909
Gammal länk återfunnen
Propp på Bokus
lästips
Ja. Vi vet det nu. Det man bara anade flöt upp till ytan. Vi måste skyndsamt minska polariseringen, öka medförståelsen och skapa dialoger - överallt - om vilka vi människor är och vad vi gör här.
måndag, oktober 19, 2009
ibn al arabi
lördag, oktober 17, 2009
fredag, oktober 16, 2009
förbjud allting
torsdag, oktober 15, 2009
world wide web
Då Embryo är en vänlig själ öppnar han till slut.
Där står deras kusin, Kapitalistsvinet. I handen har han en mobiltelefon. Han strålar av vansinnig glädje.
- Hallon!
- Yo. Kliv på rakt in och dräll överallt det säjer jag nu.
Och Kapitalistsvinet kliver på och hänger inte av sej någonstans utan börjar genast berätta allting om ingenting.
- Inuti i den här, säjer han. Och pekar på den lysande displayen. Inuti den här har jag allting.
- Oj.
- Precis allting.
- Oj oj oj.
- Om jag trycker på den här lilla knappen som knappt syns hamnar jag mitt i alltings mitt. Alla kan nå mej alltid.
- Kul. För dom.
- Och jag kan nå alla alltid. Jag är världens mitt.
- Wow.
- Och nu kan du - Embryo - hamna där också.
- Var då?
- Mitt i prick i mitten.
- Wow.
- Om du köper den här för nästan ingenting - då ligger världen för dina fötter.
- Men ...
- Inga protester! Du vill väl hamna i händelsernas centrum?
- Nej.
- Jodå. Det vill alla. Du vill vara i mitten av mitten.
- Nej.
- Sluta larva dej. Alla vill vara där.
- Inte jag.
- Men kom igen. Alla vill synas.
- Nej.
- Embryo.
- Ja.
- Det är gratis. Nästan. Ett knapptryck bara. Från allt.
- Tryck du.
Och Kapitalistsvinet trycker. Och i ett nu är han försvunnen. Dörren svänger efter honom. Dagsljuset i en vit bård över hallgolvet. Himlen utanför är grå som entropi. Det råder frid på jorden.
orättvisa
Och om någon av ministrarna råkar bli sjuk, då blir straffet högre. Ju sjukare man blir, desto högre straff. Frilansministern har hjälpt till och gjort en liten skala. 1. Förkylning: avdrag på lönen. 2. Kroppsskada (typ benbrott): ingen semester. 3. Grisinfluensa: indragna lunchkuponger, samt inga fikapauser någonsin mer. 4. Livshotande sjukdomar: ingen pension, samt ingen julgåva.
Och nu sitter de där, struttsministern i sin säng och frilansministern i sin. Bägge apsjuka. Febertermometrarna glöder. Ögonen brinner. Näsan rinner.
Skolkministern sms:ar alla andra: TJI FICK DOM SÅ SPRACK DOM.
rättvisa
Nu ska de ut i skogen. Morran tar ryggsäcken. Farran svampkorgen. Brollan får bära det lilla husljuset Mysko. Embryo får dra vagnen med all ved.
- Ja man får inte bryta kvistar, säger Farran med ett finger i luften. Allemansreträtten ni vet.
- Men ... klagar Embryo.
- Inga men.
- Men. Mysko väger ingenting.
- Åjo, säger Farran. Det där lilla krypet kan vara nog så krångligt att holland reda på.
- Men all den här veden ... det är ett ton. Jag kommer att dö.
- Ånä. Vi ska bara plocka lite svamp herregudrun. Ingen har dött av en skogspromenix. Upp med hakarn.
- Men ...
- Äpp äpp äpp. Nu tar vi ut kompassriktningen Morran.
Och Morran hukar sig över kartan och kompassen och vädrar i luften och ser hur lavan växer på stammarna och åt vilket håll myrorna kryper och i vilket väderstreck grodorna kväker.
- Hitåt, säger hon och pekar med hela handen.
Och det lilla tåget tar fart. Slingrar sig över daggstänkta berg. Farran småsjunger på en stump ingen förut har hört. Brollan släpper ned Mysko och dom leker tafatt i snåren. Och sist kommer Embryo med vagnen proppfull; det är som att släpa en pråm i en flod utan vatten. Svetten forsar. Blicken är vild av utmattning och törst. Till slut måste man ändå säga ifrån på allvar.
- Herregudrun, stönar Embryo. Hjälp mig. Hjälp mig.
Och Morran gör halt och håller upp en hand och ser sig omkring.
- Här är det, säger hon och kavar av sig ryggsäcken och plockar upp matsäcken och Farran staplar av all ved och gör en väldig brasa och efter någon timma har alla ätit allting och ligger i mossan och rapar och suckar och till slut är det dags att bege sig hemåt. Farran stönar och suckar; svampkorgen är full av kremlor och kringlor och väger sina modiga kilon. Mysko är apmätt och dödstrött och Brollan får kånka djuret medvetslöst på ryggen. Morran går längst fram med blicken sömnigt pejlande i kompass och karta.
Och sist kommer Embryo, med vedvagnen tom och lätt under armen och på starka, nyväckta ben. Ingenting väger ett jota. Livet är alldeles för enkelt, för välfungerande, för okomplicerat. Embryo skriver en vers i sitt huvud. Solen skiner ännu en stund, innan den sakta sjunker bakom villaområdet som de nu träder in i som hobbitar rakt ur en sagoroman.
onsdag, oktober 14, 2009
sälsafari
Farran och Embryo och Brollan och Morran och det lilla heliga ljuset Mysko packar allt dom äger och har - en korg ananas en flaska franskt - i en gisten eka och Morran sätter sig vid årorna och Farran i aktern med megafonen och sen bara ror dom rakt ut mot havsbranden havsbandet havsbranten och när natten kommer fortsätter dom att ro - byts av och bryts av och svär och flämtar under årorna och nu är det Brollan som gormar dom framåt: "Galärslavar!" - och till slut stiger solen som en väldig brinnande blomma framför dom och dom låter båten bara glida in i soluppgången som en rymdskyttel över händelsehorisonten och in i nästa dimension.
okcså där svimmrar bråkstäverna
under bråten som flimrande skimrande
punkter: ...
okcså där tittrar sälarna upp ur vattnet
som nyfikna telefonjakc:
..
..
innan dom dykrer upp okcså ner igen
okcså bokstäverna stävar utåt
bortåt
okcså bror dom hemåt
långsamt: årtag
för årtag år för år eon för eon
tills dom strår på tröskeln
till värkligheten igen
- poff! -
Hemma. Villagatan. Himlen som skymmer. Teven som susar. Det är vilken vardag som helst ånyo. Farran bläddrar igenom gomorrontidningen: allting har redan hänt och passerat. Morran hukar över en algoritm. Brollan står med händerna i akvariet. Embryo vid sitt tangentbord med självlysande ansikte. Det lilla husljuset Mysko sitter i fönstret och tittar upp mot skärvhimlen. Skärvorna ser tillbaks på honom, tysta och tomma i mörkret.
åsiktspolis
tisdag, oktober 13, 2009
verklighetens folktribunal
Nej. (Overklig)
Gillar du fredagsmys?
Ja. (Verklig)
Har du vänstersympatier?
Åjovars. (Overklig)
Gillar du Anna Odells installation?
Absolut; den var stark. (Mycket overklig)
Och graffiti?
Jomenvisst; det är folkets egen röst. (Extremt overklig)
Ogillar du köphysteri?
Ja. (Verklig)
Kan du tänka dig shoppingfria söndagar?
Ja. (Verklig) Jag kan tänka mig shoppingfria vardagar också. (Overklig) Och bilfria. (Ännu mer overklig)
Läser du böcker?
Ja. (Verklig)
Läser du mycket böcker?
Ja. (Ganska overklig)
För mycket?
Det kan man inte. (Overklig)
Läser du hellre böcker än ser på Så ska det låta?
Ja. (Helt overklig)
Har du familj?
Ja. (Verklig)
Åker du på semester?
Ja. (Verklig)
Arbetar du?
Ja. (Verklig)
Har du en teori om hur livet ska levas?
Ja. (Verklig)
Är det en märklig teori?
Kanske för dig, jag vet inte. (Overklig)
Abstrakt konst, är det verkligt eller overkligt?
Verkligt. (Overklig)
Monty Python, är deras humor kul?
Ja. (Overklig)
Är konstigheter normalt?
Ja. (Overklig)
Är det normala konstigt?
Ja. Lite. (Overklig)
Nä nu får det räcka. Vi vet nog. Vi dömer dig härmed - med en tydlig röstmajoritet - till att tillhöra overklighetens folk. Ditt straff blir att i tid och evighet rulla uppför en backe i en gammal folkvagn och på den uråldriga bilradion ständigt återhöra örhängen från förr som du inte visste att du kunde vare sig texten eller melodin till. Egentligen borde vi ju säga grattis. Det där låter ju kul.
publikum
domarjäveln
så ska det låta
I det andra laget har vi verklighetens folk: det är ett slags underutbildade amöbor som knappt orkar släpa sig till tevesoffan utan att få vällevnadssjukdomar. De kan ingenting om någonting och sköter sig själva och skiter i andra. Och de är alltid fruktansvärt aplyckliga.
åsiktselit
måndag, oktober 12, 2009
cowboy
bokstavskötsel: samlar ihop ordhorden ute på svärien
söndag, oktober 11, 2009
störtregn
Efter Sverkcers farra kommer de andra. Hela samhället ger sig ut. Alla står med ansiktena vända upp mot mörkret. Tar emot. Låt det regna bara. Ös på.
lördag, oktober 10, 2009
vmkval
utmaningen
okej
på a svarar vi: det blir som en malström ett svart hål som att stå vid en händelsehorisont och inse att allt och ingenting är mögligt
på b svarar vi: varandra: och inte
på c svarar vi: allt och ingenting: men man ska akta sej för att trampa på dom som är mindre
fredag, oktober 09, 2009
andras idéer
"Vad kostar den här gatan?"
"Men, snälla lilla vän, det här är inte Monopol. Det här är verkligheten."
"Vill du köpa min själ?"
"Vad tror du om mig, att jag är Hin håle själv?
"Jag köper er teve. Vad ska ni ha för den?"
"Men det går inte. Det är match på gång."
"Just därför. Ni får ett par tusen. Vad ska ni ha för köksmöblerna? Frysskåpet? Vad kostar hela garaget? Hur mycket tycker ni att himlen här ovanför är värd? Månen, vad ska jag ge för den?"
Och folk ger upp. Man orkar inte med allt tjat. Köp. Sälj. Köp. Sälj. Konsumismen står dem upp i halsen. Ta det då. Du får allt billigt, din gaphals. Till slut har han köpt allting. Hela verkligheten. Och blir sittande där, mitt i skiten.
"Vad ska jag med allt det här det undrar jag nu."
"Njut av det. Du äger."
"Men det är lite ensamt. Tomt liksom."
"Äh. Du är the boss."
"Vill du ha någonting? En bro."
"Nej tack."
"Men kom igen. Nånting. En snabbmatsrestaurang; jag har på tok för många."
"Nej det är bra. Jag behöver ingenting."
"Är det ingen som vill ha någonting?"
"Nej tack."
"INGENTING ALLS?"
"NEJ BEHÅLL ALLTING SJÄLV DU."
"Men. Vad ska jag med det till då. Om ingen annan vill ha det? Va? Hallå? Hallå?"
Och vi lämnar honom där, med sitt habegär tillfredsställt för all framtid och i all tid och evighet. Amen.
sprock
- Hrlgfrpr.
Sverkcer plockar fram sin mobil, kopplar upp sig på nätet och översätter alltihopa.
Embryo och Abuabu kollar ner i den lysande displayen.
- Vad står det? Vad sa han?
- Hrlgfrpr.
- Men vad betyder det?
- Ingen aning.
Strax därpå skakar de hand allihop. Rymdvarelserna går in i butiken och hyr hela hyllan med sciencefiction. Betalar med ett ganska underligt kort. Kliver ombord på sitt Ufo igen och försvinner med en vissling mot solen. Dvdmannen kommer ut och drar av sig kepsen och kliar sig i skulten och muttrar något om astronomiska förseningsavgifter.
torsdag, oktober 08, 2009
nya idéer
Man kunde tänka sig ett teveprogram där man låser in en massa människor. Och så får de äta upp varandra.
Man kunde tänka sig en massa mat. Och så får man låsa in den.
Man kunde tänka sig ett teveprogram där någon gör allting. Och så får man låsa in den som gör allt det där.
Man kunde tänka sig ett inlåst teveprogram. Som ingen fick se.
Man kunde tänka sig ett teveprogram som alla fick se tills de dog.
Man kunde tänka sig döden.
Nej det kunde man inte.
spårk
Man borde ge dem en spårk i själva härligheten.
Och.
Och få ut dem i friska luften: tänk dig en armada av vinglande tangentbordszombies som med bildskärmsansikten och usb-kablar hängande ur fickorna kommer raglande in på Coop Konsum. Ge oss mat ge oss tröst. Eller som söker jobb. Behöver ni ett oändligt antal ettor och nollor? Eller som demonstrerar mot någonting vadsomhelst. Eller för något: a) fred på jordklotsen b) spårka loss språket från sitt fängelse: kommatecken punkter grymmatik radbrott och andra kriminaliteter.
abuabu shakespeare
Brollan: (uppifrån andra våningen) Var är min bryrsejpenna?
Morran: (från tevesoffan) Var är min kulturspetspenna?
Embryo: (inifrån sitt rum) Var är mitt tangentord?
Det bultar på dörren. Det lilla husljuset Mysko pinnar iväg och öppnar. Kulissen svajar. I dörren står Abuabu. Han har ett manuskript under armen, det liksom dräller ner ord på farstutrappen och över hans fötter.
Morran: (med sopborste) Herregudrun.
Abuabu: Jag har skrivit en pjäs.
Embryo: Aha! Det är alltså du som har snott alla skrivdon.
Farran: Aha!
Brollan: Aha!
Morran: Det ska han få för den lille dramatikern.
Och sedan ger de sig på honom allihop. Smack. Tjoff. Tills papper och ord ligger utspridda över golvet. Väggarna är nedsmetade av regianvisningar, scenerier, staffage, rekvisita, repliker som skriker ut sitt budskap. Allt är dumt. Övertydligt. Illa skrivet. Till slut kravlar Abuabu mot utgången. Farran kastar en ridå efter honom.
Farran: Grå i kloster!
onsdag, oktober 07, 2009
spelar roll
yo
vad hänger
åh: inte mycket: jag pluggar in den här rollen
åh: ska du spela teater
nej nej: det här är på riktigt
på riktigt
yep
vad ska du spela för roll: på riktigt
embryo
jag vet jag vet: men vilken roll är det
embryo
ska du spela: dig själv?
yep
okej: vad händer: får jag läsa
visst: först kommer du in från vänster
där borta
yep
okej: och då säger jag: hallon embryo
yep: och jag svarar: (i rollen som embryo) yo
och jag: (i rollen som mig själv) vad hänger
embryo: åh: inte mycket: jag pluggar in den här rollen
jag: åh: ska du spela teater
embryo: nej nej: det här är på riktigt
jag: på riktigt
okej: och så håller vi på sådär: sida upp och sida ner
yep: dag ut och dag in
men: har vi roligt det undrar jag nu
obsalut
jag: (skrattar)
embryo: (likadant)
tisdag, oktober 06, 2009
kinderegg
Struttsministern: Idag får alla presenter.
Alla: Åh!
Struttsministern: Eftersom vi har sänkt skratten igen och igen.
Alla: Åh!
Frilansministern: (stroppar ner hela huvudet i stroppskålen, det ekar där inne) Snart har vi ingen skratt kvar.
Specialministern: (stroppar ner handen i struttsministerns brakficka) Är det en jättebanan? Eller kanske pain riche?
Struttsministern: Nej nej.
Alla andra ministrar: (stroppar ner händerna i snyltburken) Är det extraarvoden specialbonusar reservtillägg?
Struttsministern: Nej nej. Det är tre grejer i ett.
Alla: Åh!
Struttsministern: (med en knuten näve) Det är det grötrörda alternativet.
Alla: (med viss tvekan) Åh.
Struttsministern: (med ett finger i luften) De tre bockarna Bruce.
Alla: Åh. Nä.
Struttsministern: (med tre fingrar i luften) En överraskning. En grodis. Och en kräksak.
Alla: Yacki.
Och alla ut åt höger. Ännu mer åt höger. Ja. Ut med dem bara.
måndag, oktober 05, 2009
specialaren
Alla gäspar.
Specialministern har just lärt sig det här mer powerpoint. Han klickar och det kommer upp en bild på hans lilla hund, en terrier. Äsch då. Han klickar igen och det kommer upp en bild på hans fru, en liten terrier. Äsch då. Han klickar igen och det kommer upp en bild på honom själv. Det är under Palmedalsveckan. Han gör v-tecknet bakom nacken på en rauk. Nu börjar det på allvar; han bläddrar förbi en miljard bilder på ansikten. Äsch då. Äsch då.
- Det här är Facebook, säger han. Här bor verklighetens folk.
Nu kommer en bild på solen, en sån där nebulosalik närbild med eldstormar och tungor som spretar ut i rymden.
- Det här är solen som ni ser.
Nu gör han en paus och väntar på någon slags respons.
- Ser ni?
Ingen svarar. Alla dricker påtår, sörplar. Tar en bit tårta. Specialministern fortsätter att prata om allt och ingenting. Det är bara en massa ord. Det går en evighet. Nu kommer det in två vakter och bär ut honom som en pappskylt under armarna. De morsar åt de andra: struttsministern, frilansministern. Hela gänget reser sig och kollar sin mobiler, nu helt öppet.
Struttsministern sträcker på sig, kollar in på sitt kontor. Teven därborta. Ser hur Zlatan gör en kroppsfint, glider emellan två försvarare, tjongar till trasan och den smiter just över ribban.
- Grym han är ändå, den där.
Alla nickar instämmande.
Någon säger: - Vilken kanon.
- Nä, säger struttsministern. Nu tar vi långlunch eller vad säger ni?
- Kanon.
fredag, oktober 02, 2009
torsdag, oktober 01, 2009
nu
embryo
hallon embryo: vad gör du där inne
embryo
vakna
embryo vad gör du där inne
SKRIVER DET SÄJER JAG NU STÖR EJ STÅR DET PÅ SKYLTEN LÄS SJÄLV ALLTING: I den merkantila efterindustriella och snart postdigitala tidsåldern blir ofta individen kollektiviserad utan att han eller hon kan värja sig det är faran med att fösa samman i tysta majoriteter (som ej har yppat sin åsikt (eftersom de (vilka de nu är) är en just en tyst - eller snarare: tystad - majoritet)) som man kallar "verklighetens folk" eller "vanliga människor" eller inordnar i ytterst abstraherande begrepp som "som folk är" eller "folk i allmänhet"; därför är det självvalda kollektivet en så mycket starkare entitet och bildar en långsam utåtrörelse - mot periferin där man kan nå och till slut omfatta alla - där ord som solidaritet, jämlikhet, medförståelse och enande får en ny - och alldeles självklar - betydelse.
jaha: okcså vart ska det där ledra
vilkcet då
orden: ordhorden
herregudrun: jag vet inte: dom är som en flod i en flod
saknrar du inte ditt embryo: embryot till embryo
nej nej: inuti glödrer ännu ananananasen
det kan den väl inte göran
nähä: då glödrer någnonting annat: en krålrot en branan en skrattsumas det finskc en melon andra grejer som kan ta vid ta över fortsätta hållra på tjatra övergrå i någonting eller ingenting annat: om man går ner i floden blir man blört
blört
ja ellrer vårt
vårt
ja det är allt vi har: dykrer du djuprare blir du djup det säjer jag nu
yo
måndag, september 28, 2009
detta har hänt
söndag, september 27, 2009
lördag, september 26, 2009
fredag, september 25, 2009
en vanlig dag bland vanligt folk i verkligheten
Nu kom en tredje, Sverkcer. Han bor längre ned på gatan, snett över, i en stor och ekande tom villa tillsammans med sin far. Sverkcer skulle handla ett par liter. Slog sig ned ett slag. Samtalet flöt iväg. Från det där vardagliga surret övergick det till mer existentiella grejer: varför finns man, hur blev livet till, finns det liv i yttre rymden, vad innebär det att vi sitter här, nu, och snackar om det här, för dem som kommer efter oss, är framtiden en del av nuet, är dået en del av det som kommer, hänger all tid och allt rum samman, är verkligheten krökt, kan partiklar röra sig - trots att de är stilla, är verkligheten i sig inte statisk, oföränderlig, utan hela tiden ett slags förflyttning. Finns vi, alls?
Till slut blir det just så. De finns inte kvar där längre. De var bara påfund, parenteser i tillvaron. Det var vi kanske allihop.
provokation
Tar av mig pablopicassokalsongerna i det offentliga rummet.
Men är inte det lite: oanständigt.
Det skiter jag i.
Ja det ser vi. Men varför, varför måste du utmana på det här viset.
Varför måste ni vara islamofobiska. Varför måste ni grilla flintastekar. Varför måste ni titta på reklamfinansierade skräpkanaler på teve. Varför måste ni bli provocerade av att man bara klär av sig; det gör väl alla. Varför måste vi ställa frågor till varandra. Varför kan vi inte vara olika och mötas, där, i olikheten.
Men. Jag vill inte ha med dina pablopicassokalsonger att göra; jag har mina egna. Från Ullared.
Får jag se på dem?
Aldrig i underlivet.
Men bara glutta på kalsongranden.
Den är lite - hur ska man säga - rosa.
Apsnyggt. Ska vi byta?
Kalsonger.
Nej. Världsbild. Du får min: jag bror i ett litret hus på en grata mitt i planeten okcså har jag min brolla min morra min farra mitt lilla husljus mysko okcså vill jag räddra jordklotsen.
Herregudrun. Det kan man inte göran.
Du ser. Nu har du fått min. Nu pratar du som jag.
okcså du pratrar som jag det säljer jag nu: gratis gratis
Tack. Lycka till.
du okcså det säjer jag nu
yo
torsdag, september 24, 2009
1200-talet
Lekarerätten avskaffades formellt via Magnus Erikssons landslag (1350) men i sak gällde den 700 år (1961) då upphovsrätten trädde i kraft. Men någonstans står vi där ännu, och håller i den där såphala svansen. Hur ska man säga; det sjuder ganska snabbt upp ett slags oanat förakt för kultur - här och var och gärna i efterdyningarna av politiska beslut som gör det lite mer såphalt för kulturarbetarna. Vad gör man? Ökar bildningen, insikten, medförståelsen. Kolla. Det här är kultur: Stockholms T-bana är världens längsta konstutställning. Dödsannonserna i tidningen kryllar av fragment ur den svenska poesiskatten. Radion. Teveutbudet. Det är kulturjobb. Alla dessa filmer som i viss mån bygger upp oss och underhåller oss och i ganska stor utsträckning vidmakthåller ett angloamerikanskt livsåskådningsperspektiv på vår tillvaro. Gå och bada. Musiken som strömmar ur simhallens högtalare. Målningen på väggen; den väldiga fresken med vallmo. Språket, både det som kommer ur folkdjupet ("Hellre äter jag själv än låter barnen svälta, sa gumman") och det nypåfunna (herregudrun så mykcet ord som man kan kokra upp på en spik sprik språk), som vi läser, talar. Vårt sätt att tänka. Husen, arkitekturen. Kommunikationsvägarna. Tangentbordets design. Mina joggingskor, alla varumärken, tygfärger, förpackningar, bilmodeller, svensktoppen, tabloidpressen, de alldeles lagom abstrakta resonemangen i filosofiska rummet, kvällens fotbollsmatch, lagtröjorna, sången vi alla sjunger innan domaren blåser igång.
Inte allt, men nästan, som omger oss och gör oss till dem vi är, är kultur.
Så det är bara att hålla i den där piskande, viftande, såphala svansen!
bacchanal
fukc no
Ursäkta om jag svär. Det är inte ofta, bloggwise. Men: Fukc no. Vissa saker kan man inte - hur marknadstroende eller marknadsberoende man än är - räkna om i pengar.
A-laget
Specialministern: (räcker upp handen; nervöst) "Apropå det där ..."
Strutsministern: "Men vad är det, du ser lite ut som en liten strykrädd hund."
Specialministern: "Jo."
Strutsministern: (sätter händerna i sidorna) "Berätta. Vad har du nu gjort?"
Specialministern: "Åh. Jag skrev en liten grej. Från hjärtat. Du vet hur det kan bli. Pennan drar iväg med en som en galen terrier."
Strutsministern: "Jag vet på ett ungefär. Man vill väcka folk. Ingen fattar."
Specialministern: "Det var verklighetens folk jag ville åt. B-folket. Basen. Bagarlärlingen. Bordellmamman. Byrådirektören. Badhusvakten. Bijouteriförsäljaren. Balanskonstnären. Bidragstagaren ... nej visst ja. Banktjänstemannen. Bastubadaren. Bastubespelaren. Basketlaget. Bokmässebesökaren. Bananbåtsbesättningsmannen. Brevbäraren. Biblioteksbiträdet. Biodlaren. Bilbesiktaren. Brustablettblandaren ..."
Hela kabinettet: (sover, snarkar)
Specialministern: (fortsätter, räknar på fingrarna) Binnikemaskborttagaren. Blinismetsblandaren. Bysthållebrandskyddsinspektören. Blomkrukebevattnaren. Bekymmersbefriaren. Bortplockarbortplockaren. Bakomflötetbortflytaren. Bergsbestigaren. Barnvakten. Brandvakten. Byrålådsinspektören ...
Frilansministern: (kvicknar till, slår upp blicken, med ett finger i luften:) Har du redan sagt!
Specialministern: Har jag inte.
Frilansministern: Har du.
Specialministern: Inte.
Frilansministern. Har.
Specialministern: Inte.
Frilansministern. Har.
Specialministern: Inte.
Frilansministern: Har.
Specialministern: Inte.
Fullt slagsmål avbryter. Hela kabinetten ryker. Bataljen fortsätter på gatan utanför. Alla lägger sig i. Elit. Vanligt folk. Ja till slut är slagfältet fyllt av kroppar, sönderslagna, medvetslösa, lemlästade. Alla lika. Alla likadana.
tisdag, september 22, 2009
kulturkompisar
"Allianspartierna uppträder som om de hade en oplockad gås med 1970-talsvänstern, men de flirtar också med en förment folklig ovilja inför ”obegripligheter i konsten”."
Barbro Hedvall i DN
Till Göran Hägglund:
"Ja, man kan tro det, för du fortsätter med att beskriva de vanliga som spenderar sommaren med att snickra, gå på loppisar, slåss med fästingar och åka utomlands.
Lustigt. För det är precis vad jag och mina kulturelitkompisar gjort i sommar."
Bob Hansson i SvD och på sin blogg
kulturproppen
Ur Tredje kapitlet
Om Paul Propps tid som dramatiker; en tid av uppbrott, kris och konflikter, vändpunkter, stegringar, fiktioner och kvicka replikskiften.
Han skulle skriva en riktigt bra och verklighetsbaserad teaterpjäs, och den skulle skrivas på ren inspiration och med stark frenesi, en politisk och dagsaktuell föreställning om det tjugoförsta århundradet. Han skulle lägga sina nuvarande och något stelnade projekt åt sidan, diktsamlingen – den viktiga Nummer Två – kunde vänta, självbiografin kunde vänta; nu gällde det att erövra tiljorna, att skriva ett drama som varken de stora institutionsteatrarna med sina statliga anslag eller de små, offensiva privatteatrarna kunde motstå. Där han nu gick funderade han över just detta, över vilken teater han skulle erbjuda sin pjäs, vem som skulle få äran att som förstaläsare ta sig igenom det mästerverk han var i stånd att skriva. Han spekulerade för sig själv i hur mycket ett riktigt bra pjäsmanus kunde inbringa i kalla stålar: ”Hundra tusen, tvåhundra tusen, kanske tre, fyra, en halv miljon?” Han kände att krafterna hade återvänt till honom, att livsandarna och skrivlusten grep honom med full styrka och när han nu svängde Odengatan upp mot Valhallavägen stannade han för ett ögonblick i den gråsörjiga dagern och blickade upp mot hustaken, mot himlen, mot det okända Alltet som rörde sig över honom i sin kolossala och ofattbara hastighet och storhet.
Han rös till.
I ett svagt ögonblick trodde han att han höll på att genomgå någon slags frälsningsprocess, att det var Gud eller Brahman eller Asakraften som pillade på honom med ett mjukt, väldigt finger och försökte väcka honom. Men. Nähäru! Det var inget annat än hans självkraft, hans pragmatiska och positiva inre sinnelag, hans Ego som fyllde honom med en inre värme och glädje som var svår att hålla tillbaka. Han log. Han vände sig om på gatan, såg sig om i världen; jodå, människorna i hans omgivning tycktes räta på ryggarna, stegen blev spänstigare och mer målmedvetna än nyss. Han älskade dem, han älskade människorna omkring sig, han ville dem allt gott, han skulle skriva dem en sagolik teaterpjäs. Ur detta snömoddiga vardagskaos som han befann sig mitt i skulle ett storverk födas, ett Opus Magistratus. En megahit.
/.../
– Åh, nu minns jag! Paul, ja. Du var den där lille killen på rullskridskor. Som aldrig hade några egna cigg, va?
– Nej det var inte jag. Strunt samma. Jag skriver. Du jobbar med teater, eller hur?
– Jo. Visst. Jag leder en liten fri grupp härute i förorten.
– Och det går bra?
– Jo. Visst. Sådär. Vi gjorde en turné nu i somras med en Strindberggrej.
– Och det gick bra?
– Jorå. Sådär.
– Jag tänkte, jag har en pjäs på gång, sa Paul, och jag undrar om du skulle vara intresserad av att sätta upp den?
– Fan, sa Glukkom. Nya manus växer inte på trän, vet du. Vad är det för någon pjäs menar du?
– Det är en rätt så stark grej.
– Ja, men det är bra. Det är skitbra. Man ska våga ta i när man skriver dramatik. Vad handlar den om?
– Jo, alltså, det var det jag vill snacka med dig om. Jag har den här idén att man skulle bygga upp en pjäs tillsammans med skådisarna, att man skriver i själva nuet, i ögonblicket, att man fångar ordet …
– Okej okej, sa Glukkom. Lite Unga Klara liksom. Men … du har ingen text färdig alltså?
– Jag har idéer, sa Propp. Bra idéer. Men om vi kunde ha – typ – ett möte. Du och jag och din teatergrupp. Hur många skådespelare har du?
– Många. Det vill säga den fasta ensemblen är väl egentligen inte fler än tre. Jag och Brittmarie, min fru, och Elof, en ung kille. Men vi jobbar mycket med Vår Teater härute och har resurser till att hämta in ett gäng duktiga skådisar. Det är inget problem.
– Jag hade tänkt mig ett ganska stort antal roller.
– Hur många?
– Jag ville fånga ett slags myller, som om allting bara händer överallt utan att någon fattar någonting, fattar du? Liksom jobba med spridda scener som ska fogas ihop. Som en rulltårta kanske … eller … nej, inte precis. Om du kan tänka dig en gata. I en storstad. Alla människor som rör sig där … och att det låter inuti alla huvuden.
– Du snackar lite antidramaturgi med andra ord?
Paul tvekade, det där sista begrep han inte riktigt.
– Vad sa du? frågade han.
– Vaddå, sa Glukkom.
– Vad sa du att det hette sa du?
– Antidramaturgi. Sprängd sekvensering. Lite Altman.
– Ja, sa Paul dröjande. Det är möjligt. Jag hade nog tänkt mig det så. Lite anti.
– Bra, sa Ivan Glukkom. Jag är alltid på. Jag gillar när någon försöker hitta det nya. Hur många roller sa du att du ville skriva för?
– Sådär en femtio, sextio stycken hade jag tänkt mig. Kanske uppåt hundra. Så att känns att det finns liv, att allting är möjligt. Är det möjligt?
– Inga problem, Paul. Jag är van att jobba i stora projekt. Vem har du som producent?
– Producent?
– Ja. Vem är det som håller i kulorna?
– Kulorna?
– Har du någon sponsor? Vänta nu här, va! Du har väl någon som fixar pengarna?
– Nja, sa Paul. Vi säljer väl biljetter?
– Det funkar inte så, Paul. Stöd. Fonder. Sponsorer. Det är vad som håller teatrarna uppe, vet du. Det finns inte en föreställning i det här landet som går med reell vinst.
– Har ni några sådana bidrag? Du och din grupp?
– Vår senaste turné var sponsrad av Q8. Vi hade med en bensinpump på scen. Det går jävligt fint med Strindberg. Bensinpumpar, de är så jädra maskulina.
Paul Exodus Propp av Magnus Carlbring, W&W 2004