Wednesday, June 23, 2010

on running

1. Tim Noakes - Lore of Running

Bibeln. Här finns allt: från träningsprogram - från grunden till allt snabbare kilometertider - till texter om muskelvävnader och kolhydratladdning till hur du fokuserar på ett lopp (från 10 km till maraton och ultra) och återhämtar dig efteråt. Över 900 sidor totalfakta. Citat: "Even in the most crowded races, the point is reached when fatigue drives us back into ourselves, into those secluded parts of our souls that we discover only under times of such duress and from which we emerge with a clearer perspective of the people we truly are."

2. Haruki Murakami - What I talk About When I Talk About Running

En essäliknande minnesresa genom maraton- och skrivarlivet. Murakami skriver lika lätt som han springer - och vet vilken möda det ligger bakom detta att hitta det lätta steget och den glasklara formuleringen. Samtidigt finns det en livsnödvändig lättja i hans approach, ett slags insiktslöst allvar som man behöver för att låta bli att begripa hur långt ett lopp är (och att man kan tvingas bryta, att tiden kan bli usel, att man kan ta ut sig till den yttersta smärtgränsen) eller vad mycket tid det tar att skriva, skriva, skriva (utan att man vet hur resultatet blev, hur det kommer att gå). Titeln en parafras på en Raymond Carvernovell. Nyligen på svenska med titeln Vad jag pratar om när jag pratar om löpning.

3. Thor Gotaas - Löpning - en världshistoria

Titeln är tydlig; löpningens historia gås igenom från tidernas begynnelse tills nu och med blickar in i framtiden. Alla världsdelar fångas in och många kulturer och epoker; här lär man sig om inkaindianernas transport- och telegrafsystem (genom löpning) och om hur löpningen tidvis varit en del av gycklandet, tidvis ett jobb, tidvis ett tidsfördriv och - senare - något som var/är bra för hälsan. Slutsatsen är att löpningen är vad som gör oss till människor: "Biologerna menar att vi blev människor när vi började springa. Kanske måste vi fortsätta springa för att förbli människor /.../." Lärd och innehållsrik och ytterst välskriven och inspirerande; man vill läsa och springa och skriva mera. Let's do it.

5 comments:

ab said...

En del ur löpningens historia som kanske inte finns med i dina böcker?

Runt 1870 skrev USA:s Sverigeambassadör att det fanns fina skjuthästar i Sverige. Man kommer till en gård (skrev han), får sin häst och rider i väg - och bredvid springer en flicka som ska rida hästen hem igen från nästa station där det är hästbyte. Han frågar sig inte ens hur hon ska orka, det är bara självklart.

De springande flickorna - ett oskrivet blad.

embryo said...

Ja mycket av den tidiga löpningens historia är tjänstefolkets historia. Det fanns löpare som sprang före herrskapens vagnar om natten med facklor, för att man skulle hitta sig fram.

I England och Skottland - före den viktorianska tiden - sprang kvinnorna s k smockraces från 1600-talet och ett par hundra år framåt.

På 1820-talet fanns det en irländsk kvinna - Mary Motolullen - som i 60-årsåldern sprang 90 miles (145 km) på under 24 timmar.

Och i EM håller vi - bland andra - på gotländska debutanten Gabriella Samuelsson och Stockholm Marathonvinnaren Isabellah Andersson.

ab said...

Intressant! Fick man inte lära sig i skolan, minsann.

Men spåren förskräcker, bokstavligt talat. Jag som inte ens kommer runt parken.

embryo said...

Det är precis som att skriva. Det finns bara ett sätt att göra det på. Ett steg i taget. Ett ord i taget.

Anonymous said...

ab -
Vad intressant! Hade inte hört talas om de springande flickorna du nämner.