Wednesday, October 28, 2009

tintomaraprojektet 2

Embryo har varit en märklig resa. Det började här. Vandrade hit. Och nu står vi här; det har gått några år. Jag tänker nu - det ligger i tiden - försöka få någon form av inkomst via nätskrivandet. Jag vet att det är svårt och vägarna är fortfarande inte bekväma att gå. Jag har alltid valt bort reklamen; dels ger den väldigt lite - mot vad den tar av utrymme och intresse för textens/bloggens verkliga budskap - dels förlorar det skrivna trovärdighet av reklamsponsringen. Man är, enkelt uttryckt, köpt.

Nätet är redan en plats där mänsklighetens största fiende - the greed - frodas. Embryo vill inte vara en del av det. Samtidigt, det gäller oss alla, man måste leva.

Jag tänkte - först - testa donationsmetoden. Men. Jag har värjt mig även för detta. Gåvor och välgörenhet i all ära, men jobb ska betalas med lön. Tjänst - att skriva - ersätts med inkomst och betalningar. Att be om donationer är att tigga. Och donationer ger man till frivilligorganisationer och fredsrörelser. Inte embryon.

Men då har jag lärt mig att man via epostadressen - magnus.carlbring@hotmail.com - kan betala in till Paypal, som en transaktion. Det är en väg att gå. En tjuga. En femtilapp. För att följa Embryos metamorfoser.

Hur gör man annars? Tips emottages tacksamt; jag vet att bloggosfären är full av kreativa innovatörer. Hur kan man exempelvis skriva en följetong som betalda prenumerationer (det är ett möjligt och spännande nästasteg)?

Men för nu - även om det inte är optimalt - väljer jag att skriva öppet, dag för dag, och hoppas att de som verkligen vill följa nätromanen betalar in en skärv. Säg att man pröjsar 100:- en gång. Som att köpa en hyfsat billig bok. Skillnaden är nu att den inte är klar och att man på det viset ställer ett krav på mig att prestera. Embryo har fans därute, det vet vi ju.

Det här är en ohygglig utmaning. Nervkittlande. Kreativ. Lite vansinnig. Det gillar jag; skrivandet blir aktivt och dumdristigt på ett intressant sätt. Jag antar att Carl Jonas Love Almqvist ande gick ner i mig natten mellan sommar- och vintertid och gav mig det här galna uppdraget.

3 A4 om dagen, i format och i snitt. Ledigt under vissa feriedagar och med en influensaklausul. Men, sammanlagt 100 dagar. Gånger 3 sidor.

Här, igen, bloggadressen för projektet: tintomara2punktnoll.blogspot.com.

5 comments:

ZKOP said...

Snälla, tipsa mig också. Jag har övervägt att lägga ut min roman gratis på nätet. (Två års arbete på heltid utan inkomst.)

Jimmy said...

Merchendise av olika slag. T-shirts, m.m.

embryo said...

t-shirts! t-shirts!

loathing said...

okej cool. ska kika in det. kan du tipsa mej om några böcker du läst och tycker om. det ska var lite udda, jag kan inte läsa vanliga tråkiga böcker. en av mina favoriter är mästaren och margarita..

embryo said...

uj: vad är en vanlig bok och inte

alltihop av william s burroughs (hans översättare spådde en gång att finns det någon litteratur kvar på 2000-talet så är det burroughs som är dess anfader) men kanske mest den sena trilogin: den röda nattens städer (cities of the red night) och där döda vägar möts (place of the dead roads) och länderna i väster (the western lands - har ej läst den sistnämnda)

johnny got his gun av dalton trumbo

vonnegut: alltihop

drömpojken av pc jersild: den minns jag som bildstark