fredag, september 30, 2022

tintomara 2.0

Tintomara 2.0

Tintomara 2.0 är en pikareskflykt genom tid och rum, språk och verklighet, tradition och förbannelse.

Följ den unge Embryo Foster när han under ett studiebesök på Kungliga Operan i Stockholm skjutsas ner genom tidsskikten och hamnar i ett myllrande 1700-tal, där han träffar sina följeslagare och kumpaner, den illistige dockpojken Ormsaltare Långe och den voluminösa Madame Mandelbröd. Det blir en resa jorden runt där världen som vi känner den - eller inte känner den alls - skälver och söndras.

Många är mötena under Embryos eskapader, bland andra jägaren och mästerskytten Isbjörnstjärne, den franske anarkisten Fourier, den vandrande ökendiktaren Ibn Al Arabi och den lilla speldosedanserskan Fatumeh. Slår följe med den lilla gruppen gör också då och då de oförlikneliga tvillingarna Jock och Jolm, alltid med en knytnäve eller en konflikt i bakfickan.

Tintomara 2.0 är också en metaberättelse, en språklig simtur och en hälsning till den skrivande världen. Texten är ett förvandlingsnummer, oavbrutet. Var uppmärksam. Läs öppet. Här står: "Han plockade upp manuskriptbunten, läste på försättsbladet. Det här är din bok Embryo. Det här är ditt liv. Ditt äventyr och uppdrag. Ingen kan hindra dig att genomföra det. Vänd blad nu. Läs nästa kapitel."

Romanen skrevs ursprungligen år 2010, som ett nätprojekt - tre sidor om dagen i 100 dagar. Nu har den redigerats samman till ett enhetligt verk. Läs och flyg!


***

Magnus Carlbring, f. 1961, är skönlitterär författare och skrivarlärare. Han har givit ut elva böcker, varav de flesta är diktsamlingar och en är en roman. Senast kom en handbok i skrivandets konst - Skriv skönlitterärt.

1999 fick Carlbring Tidningen Vi:s litteraturpris för sin diktsamling Sånger vid E4:ans avfart. 2004 kom romanen Paul Exodus Propp eller Drömmen om den största romanen i världshistorien. 2005 kom den uppmärksammade sorgeboken Dödens lilla bok. Carlbrings senaste skönlitterära verk är den långa monsterdikten Hord, från 2012; det är en väldig svit genom språkbarriärer och ett alltmer öde, av människan sargat, landskap.

Magnus Carlbrings författarskap vandrar på en ljus bro över ett mörkt vatten. Här upphävs ofta tiden, här rivs rummens alla väggar. Djupt allvar och hisnande humor kan blandas. I skrivandet är människan alltid förtvivlat fri - det blir texternas samlade devis.

Boken finns här.