söndag, december 25, 2022

HORD X

HORD utkom julafton 2012 första gången, på FEL Förlag. Nu till tioårsjubileet utkommer en utvidgad utgåva, som e-bok: HORD X.

HORD är en monsterdikt, en science fictiondystopi, en språkuppgörelse, en nedgång i nuets inre gravkammare och i samtidens ordkatakomber.

HORD lämnar dig aldrig och du lämnar aldrig HORD. Tänk dig att språket är en taggtråd eller en linje av laserljus. Tänk dig att du är ett ord, att du måste vara så öppen.

HORD är precis som du sin egen sång med sin egen inre rytm och sin egen yttre rymd.

HORD är ett medieflöde och en skallrande tankeström, ett tidsglapp, en glitch i försvinnandets dramaturgiska kurva. Inuti HORD finns barnets varmt bultande hjärta och den vuxnes iskallt ekande kranium.

HORD är en mörk grotta och en ljus sandstrand, där ligger ord och lyser och blir varma när du ser dem. Titta noga, med mjuk blick. HORD är ditt förstoringsglas och mikroskop.

HORD är ett landskap och en strupe. Gå ut dit. Och drick HORD. HORD är vatten och livselixir, giftbägare och energidryck. HORD kan vara din mamma.

I HORD X har det tillkommit en födelse och en bortgång, ett tillflöde och ett avlopp, en soluppgång och ett kantrande i havet. Nya rader av brons och mässing, plast och aluminiumfolie. HORD är en mittpunkt som rör sig i periferin. Ett allseende öga som är utplockat på ett bältesspänne. Håll upp HORD mot publiken.

Här är HORD. En ordhord förvildad tamboskap. Eller tvärtom. Det kan alltid vara tvärtom. Kom ihåg att glömma det.