fredag, mars 14, 2014

allt är i färg

Universum börjar här. Allt exploderar. Det är i mitten av mars. Det är en afton i början av maj. Det är snart jul. Hösten har kommit. Nu lider vi av ljusbrist, midvintern skär oss med sin kyla. Vi förlorar fotfästet. Vi lämnar den här världen. Vi bor i djungeln. Vi är storstadsoffer. Allt öppnar sig, som en vak eller en spricka i jordklotet. Civilisationen faller in i sig själv.

Hur hamnade vi här. I den embryonala fasen. Det är snart dags, att se en film. Klockan är just efter fem på eftermiddagen, det är tidig tidig vår. Embryo kommer strosande nedför gatan. I ryggen solnedgångens brandröda himmel, framför honom dvdbutikens blodfärgade affischer:

SÅGMÄNNISKORNAS AVKAPADE KROPPSDELAR IV. VAMPYRDJÄVLARNAS DÖDSFILM II. BLODÄCKLIGA LIKÄTARFILMEN SOM ÄR SJÄLVUPPLEVD.

Embryo blundar, knuffar upp dörren och kliver in. Vid racket med filmer står redan Sverkcer och Abuabu. Bägge med varsitt konvolut i handen. Embryo blippar med sin smartphone, har just chattat med dom där bägge - Disneydvdklubben - och klickar bort dom.

Yo.

Vi flundrerar på Törnrosa.

Törnrosa det undrar jag nu. Är inte den lite för taggig för oss. Jag grillar inte häxor alls.

Det är ingen häxa, det är en elak fe.

Ja du ser - man kan inte lita på dom där alls.

Men tänk på sömnen i hundratusentals år. Det är en himmelens bra proppkornpaus.

Ska vi inte drämma till med Robin Hord. För noshörningarnas skull. Och hodiladiladihodiladilej.

Jag tröstar på Djungelbroken. Den ger sådan tröst när man är som vi: lessna över sakernas tillstånd. Bråken. Våldet överallt. När gamarna sjunger: Du ska vänner ha. Och Sherekahn den jäkeln!

Den brinnande svansen. Den brinnande världen. Dom brinnande orden.

Vi fattar. Vi fattar eld.

Och med filmen som ett litet nyfött barn mellan sig går dom hem till Sverkcers grillerstuga och sjunker ned i varsin soffla med proppkornskålarna hägrande som vitblåa berg på dom brunblanka borden.

Dvdspelarens alla blåa siffror lyser som rymdsignaler. Vi är här nu. Vi har landat.

Play it again, Embryo.

Och allting börjar om. Natten kommer, som en flod av ljus. Himlen exploderar av fyrverkeri och stjärnfall över det magiska slottet. Där kommer Baloo, björnen. Där kommer Mowgli. Där kommer Embryo. Universum börjar här. Allt exploderar. Allt sjunger. Allt är i färg.