onsdag, juni 20, 2007

gästbloggrare: farran

Förlåt.

Jag skäms. Förlåt till er alla som lade grunden till vårt välstånd. Ni som byggde allting först. Ni som bar all sten och reste alla torn, ni som spände brospannen över älvarna. Förlåt till alla er. Förlåt till er som medelst era skattepengar betalade järnvägarna och sjukhusen och trafiklederna och skolorna och förlåt till alla er som betalade allmännyttan, ålderdomshemmen, poliskåren, biblioteken, alltihop. Förlåt å allas vägnar. Men nu säljer de ut hela rasket. Och vi står bara, vi som är ättlingar till er som reste er ur bondeleran och slet av er goddagmössan och röstade patronerna från podiet, vi står bara och glor. Tjenare. Där sålde de barnbarnens skola. Tjenare. Där gav de bort ett gymnasium. Tjenare. Där reade de ut en förort. Tjenare. Där efterskänkte de ett akutsjukhus. Tjenare. Där stal de ett museum från folket. Tjenare. Där ljög de sina väljare rakt upp i långvården.

Jag skäms å dessa radhuskapitalisters vägnar. Det är en fräck och genomslug kupp som de utför. De nya bedragarna. Allt de till slut kommer att kunna säga, med ett välbalanserat och ytterst kontrollerat leende – ity de veta vad de göra – är detta: ”Gick ni på den lätta?” Allt de påstod att de skulle göra för medborgarna kommer att slå tillbaka med dubbel kraft mot samma medborgare. Jag är ledsen att behöva säga det, men vi är bestulna, vi är utarmade, väck. Brallorna är nere vid fotknölarna och vi märkte ingenting förrän det var för sent.

Men hallå. Vart tog vår skola vägen?

Men hallå, vart tog vårt sjukhus vägen?

Vår lekpark?

Vår ungdomsgård?

Biblioteket? Medborgarhuset? Pendeltåget? Bussarna? Vägnätet? Telia? Brevbärarna? De har trollat bort hela världen. Det finns inga karensdagar som kan hjälpa den tillbaks.

Dagens ord är nollvision. Framtiden är intet. Dåtiden är intet. Människan är bara ett glidmedel på tillvarons gummi, allt ska gå smidigt och ingenting ska synas.

Tack för kaffet; det var en bitter sort. Köp rättvisemärkt!